Deák – Határtalanul a Felvidéken

Határtalanul a Felvidéken

A Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziumának 40 tanulója kísérőtanárokkal március 11. és 14. között szlovákiai utazáson vett részt. A 9. ny és 9. e osztály tanulói a Határtalanul program keretében indulhattak el Szent László legendái és az I. világháborús emlékek nyomába.

Az első meglátogatott város Rozsnyó volt, II. Rákóczi Ferenc egyik kedvenc tartózkodási helye.

Második nap találkozhattak partneriskolák igazgatói és a város néhány képviselője Szepsiben. A várost a múlt emlékei a tokaji bor történetéhez kötik, amit a régi boros pincék egyikében csodálhatták meg. Az aggteleki karsztvidék északi végpontján fekszik Jászó, a premontrei apátság hatalmas barokk épületegyüttese, ami a település fő nevezetessége. Itt Bartal Károly Tamás nyugalmazott főapát üdvözölte sok szeretettel a fiatal látogatókat. Délután látogattak Debrődre, a Szent László emlékműhöz, majd az idő nagy részét a szádelői szurdokvölgyben töltötték.

A harmadik nap Kassa meglátogatásával kezdődött. A Szent Erzsébet Székesegyház gótikus katedrálisa II. Rákóczi Ferenc végső nyughelye, ahol a megemlékezés koszorúját helyezték el a diákok. Előtte meglátogatták a Rodostó-házat, a fejedelem utolsó lakhelyének másolatát, eredeti bútoraival. A város főterén sétálgatva lépten-nyomon a magyar irodalom emlékeivel találkozhattak (Tinódi Lantos Sebestyén, Kazinczy, Batsányi). A 20. század nagy személyiségei közül Márai Sándor, Radványi Géza és Salkaházi Sára nevét említették vendéglátóik.

Észak felé folytatták útjukat a diákok, és felkeresték Velkőn a hadisírokat, az I. világháború nagy haditemetőjét.

Bártfa csodálatos, középkori hangulatot idéző főterén ért véget a harmadik nap hivatalos programja.

Hazafelé Eperjest látogatták meg. A négy napos kirándulásról tanulóink rengeteg tudással és felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértek haza.

A szepsi diákok viszontlátogatására április közepén kerül sor.

 

?

Tagintézményeink:

 

Keresés: