Hulladékcsökkentési Hét

Iskolánk az idén másodszor kapcsolódott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjához. Az akció napját november 21-e keddre tűztük ki.  A kezdeményezés mottója az „Adj új életet tárgyaidnak!” volt.  Mivel a lebonyolítás a délelőtt folyamán a tanítási szünetekben történt, így elsősorban a figyelemfelhívás, szemléletformálás volt a cél. Természetesen úgy, hogy kapcsolódjunk be minél többen az előzetes feladatokkal és a délelőtt folyamán felkínált tevékenységekkel a nap programjába.

Osztályok közötti versenyt hirdettünk:

 „Gyertek zöldbe, hozzatok minél több használt elemet és tegyétek a szelektív elemgyűjtő tartályba. Készítsétek el az osztály Hulladék Szörnyét, minél több és többféle hulladék felhasználásával. Készítsetek régi tárgyakból újat! Már nem használt, eldobandó tárgyakból, textilből, műanyag palackokból, papírból, gyékényből.”

Ezeknek a tárgyaknak kiállítást rendeztünk.

Nulla hulladékétel!” jelszóval receptgyűjtést is hirdettünk.  Minél több megvalósítható receptet vártunk ételmaradékok felhasználására. Már nem használt tárgyak csere-bere akciójára illetve ajándékként való felajánlására is buzdítottuk a tanulókat. Az iskola aulájában ötletbörzét rendeztünk, ahol arra kaphattak választ tanulóink, hogyan újíthatnak fel egy régi ruhát, vagy régi tárgyakat mielőtt eldobnák. Ha csak teheted, előzd meg a hulladék keletkezését a termékek élettartamának meghosszabbításával, újrahasználatuk, illetve megjavításuk révén. Ezt valljuk. 

Varrhattak varrógéppel maradék anyagokból kispárnahuzatot, tűpárnát, különböző típusú gomb, kapocs, patent felvarrására is lehetett vállalkozni. Volt lehetőség a kötés, horgolás alapjainak megtanulására is. Sokan készítettek makramé csomózással „Veled vagyok!” karkötőt. Szövőkereten kis szőnyeg készült, mellette hímzésmintákat is láthattak a tanulók. Legnagyobb sikere a bojt készítésnek és a kötésminták kipróbálásának volt. Háromféle tesztlap kitöltésével átgondolhatták a tanulók a környezetvédelem szerepét a hulladékcsökkentésben és a saját hulladéktermelési szokásaikat, illetve hogy ezt hogyan lehetne csökkenteni. Ezen a napon az iskolai Büfében nem volt nejlon zacskó csomagolás, csak papírszalvéta és papírpohár. A szünetekben projektorral ppt bemutató ment az Európai Hulladékcsökkentési gyakorlat eredményeiről.

A program lebonyolításában a 11.C osztály önként vállalkozó 11 tanulója segített. Már egy héttel korábban szétosztották az osztályoknak a figyelemfelhívó leveleket, plakátokat készítettek a helyszínekhez, a nap folyamán végig jelölték az osztályok aktivitását, segítettek a tesztek javításában, a pontszámok összesítésében.

 Az I-III. helyezett osztály egy-egy kosár gyümölcs jutalomban részesül, (egy- két-háromféle gyümölcsből,)  aktuálisan újságpapírból készült, fonott kosárban.

A tanulók és a kollégák visszajelzései alapján is jó volt a délelőtt, hasznos ismeretekkel gyarapodtak a gyerekek és mi tanárok is. Lehetne többször is ilyen, mondták. Alig akartak elpakolni a végén a tanulók, úgy belejöttek a munkába. Még ezt ugye befejezhetem? - kérdezték. Jó volt látni, ahogy igyekeztek, ahogy készítették a munkadarabokat. Számomra nagyon hasznos volt a nap. Újabb oldalukról ismertem meg a gyerekeket és a kollégákat. Láthatóan kevesebb volt a szemét a folyosón, a héten.

 A programot szervezte és a beszámolót készítette: Selyem Istvánné

Tagintézményeink:

 

Keresés: