I. Baksa Kálmán Emlékverseny

Hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendeztük meg április 13-án a Baksa Kálmán gasztronómiai emlékversenyt iskolánkban. A viadalra a régió legjobb szakácstanulói jöttek el. A nyersanyagokból 150 perc alatt két főfogást kellett készíteniük a jövő szakácsainak. A zsűriben elismert, nagy tapasztalattal rendelkező, többek között világbajnok séfek értékelték az ételeket. Intézményünk egykori legendás igazgatójára emlékezve hívtuk életre a már most is népszerű szakácsversenyt.

Média hír

A 2015-ben első ízben létrehozott Szakmák éjszakájának és az immár hagyományosan minden évben megrendezett Krúdy Szalonnak sikerein felbuzdulva a szakmai munkaközösség álmodott egy nagyot: Szakmai Napok címmel egy teljesen új, a vendéglátó szakmát bemutató és népszerűsítő programsorozatot valósított meg.

Az idei évben az I. Baksa Kálmán Emlékversennyel vette kezdetét a Szakmai Napok rendezvénye. Két napon keresztül különféle standok várták a vendéglátóipari és turisztikai szakképzésben, de a gimnáziumi osztályainkban tanuló diákokat is azzal a céllal, hogy bemutassák a magyar gasztronómia legújabb trendjeit, az élelmiszerbiztonság és az egészséges táplálkozás legfontosabb elemeit. A hét záróakkordja a Szakmák éjszakája, amikor a külső érdeklődők, családok, kisdiákok számára is kinyílt az iskola kapuja.

Az iskola a vendéglátóipari képzésben tanuló diákok számára már a tavalyi évben meghirdette a szakács háziversenyt, amely elsöprő sikert hozott. A tavalyi népszerűség alapján az idén már az egész nyugat-dunántúli régió vendéglátós iskolái számára is meghirdették a szakácsversenyt. A versenyre 21 jelentkezés érkezett egyéni versenyzőként. Győrből, Sopronból, Mosonmagyaróvárról, Csornáról, Tatabányáról és Komáromból érkeztek tudásukat megmérettetni kívánó diákok.

A verseny célja, hogy a tanulók részére lehetőséget biztosítsunk az iskolában és a gyakorlati munkahelyeken elsajátított tudás teljeskörű és kreatív bemutatására. Az iskola pedagógusainak nem titkolt szándéka, hogy szeretnék diákjaikat még motiváltabbá tenni, még jobban felkelteni érdeklődésüket a szakma szépségei iránt. Lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy megmutassák számukra és feltárják előttük a vendéglátásban rejlő rengeteg lehetőséget és szakmai kihívást. Bíznak abban, hogy emlékversenyükkel hozzájárulnak a szakmai ismeretek elmélyítéséhez, a gasztronómiai igényesség fejlesztéséhez.

Versenyük színvonalát emelte, hogy az értékelő testületbe a hazai gasztronómia elismert személyiségei fogadták el meghívásukat:

Pető István: a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, versenyünk zsűrielnöke.

Edvi László: a győri Rába Hotel és a Belgian Beer Café Royal Étterem és Söröző nyugalmazott séfje.

Ferenczi István: Venesz-díjas mesterszakács, a DANUBIUS Hotel Arena konyhafőnöke. A Magyar Grill Szövetség elnöke, a Szabadtéri Lovagrend kancellárja.

Horváth Szilveszter: a La Mareda étterem executive séfje.

Jankó István: a Rábakész Kft. ügyvezető igazgatója.

Kovács Ferenc: Venesz-díjas mesterszakács, a Danubius Grand Hotel Margitsziget Széchenyi Éttermének séfje.

Suga Péter: mesterszakács, a 2002-es luxemburgi világbajnokság aranyérmese, 2000-ben és 2004-ben az erfurti olimpiai ezüstérmes csapatunk tagja.

A verseny nem jöhetett volna létre kiemelt támogatók nélkül. A Metro áruház a verseny teljes nyersanyagellátását biztosította.

A díjakat és a különdíjakat Jankó István úr, Pető István úr és a Győri Krúdys Diákok Egyesülete ajánlották fel. A Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum támogatta a verseny lebonyolítását.

Helyezések:

A versenyről senki nem távozott üres kézzel, minden tanuló díjazásban részesült arany, ezüst vagy bronz minősítéssel. A diákok szakmai és egyéni munkáját a zsűri különböző kategóriákban díjazta:

Arany minősítést kaptak az alábbi tanulók: Szabados Zsolt (Krúdy, Győr), Peiper Ervin (Krúdy, Győr), Németh Boglárka (Haller, Mosonmagyaróvár), Sipos Olivér (Krúdy, Győr), Kozma Martin (Krúdy, Győr), Kiss Martin Dávid (Kossuth, Csorna), Szűcs Mátyás (Kempelen, Komárom).

 

Tagintézményeink:

 

Keresés: