Győri Szolgáltatási SZC Móra Ferenc Általános Iskolája és Szakgimnáziuma

 

Intézményünk 1973 szeptemberében nyitotta meg kapuit Győr első lakótelepén, Adyvárosban.  A 30 000 lakosú városrész 24 tantermes általános iskolája Győr legnagyobb és legmodernebb oktatási intézménye volt, melynek tervezésekor Rosta János építész a hazai és nemzetközi iskolaépítési tapasztalatokat tanulmányozva, a pedagógiai igényeket, a célszerűséget és a harmóniát szem előtt tartva olyan létesítményt tervezett, amelyre ma is rácsodálkoznak a hozzánk látogató vendégek.

Büszkén mutatjuk a hozzánk látogatóknak karzatos tornatermünket, a 25 méteres feszített víztükrű uszodánkat, a több mint 20 000 kötetes könyvtárunkat, az iskolai rendezvényeknek, kulturális programoknak helyet adó aulánkat, melynek ékköve a Kovács Margit Kossuth-díjas művész, Győr díszpolgára által készített, városunk történetét bemutató 10 képből álló kerámiarelief.

Iskolánk névadója Móra Ferenc lett, akinek életműve időt állóan példa értékű gyermeknek, felnőttnek egyaránt. A Móra Ferenc Általános Iskolában 860 diák oktatását-nevelését 40 pedagógus kezdte meg 1973. szeptember 4-én. A diákok létszáma 3 év alatt 1725 főre emelkedett. A gyermekek tartósan magas létszáma miatt az elhelyezési gondokat egészen egyedi megoldásokkal sikerült megoldani: függönnyel kettéoszthatóvá kellett tenni a könyvtárat, az ebédlőben két osztály tanult délelőtt, 8 tanulócsoportot autóbusz szállított a város 4 iskolájába, 135 menzás a közeli Ady-iskolába járt ebédelni. Nagy terhet vett le az iskolavezetés válláról a „Kék Iskola” megnyitása 1976-ban, mivel közel 500 kisdiák ott folytathatta a tanulmányait.

Iskolánk pedagógusai a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy a mennyiségi igények mellett a minőségi oktatás követelményeinek is megfeleljenek. A mórás pedagógusok kiemelt feladatuknak tartották és tartják ma is az ifjúság egészséges életmódra nevelését, figyeltek és ma is figyelnek a szabadidő tartalmas eltöltése megszervezésére.

Különleges eseménynek számított a neves írókkal, költőkkel, hazai és külföldi sportolókkal való találkozás. A szakmai igényesség kezdetektől fogva mozgató rugója volt a „mórás” szemléletnek.

Testnevelés, rajz és matematika tagozat indult a tehetséggondozás jegyében, amelyeket a kezdetektől kiegészítenek a színvonalasan működő szakkörök, érdeklődési körök (pl. néptánc, képzőművészet, irodalmi színpad, „Beszélni nehéz” kör, fafaragó kör, énekkar, sportkörök stb.).

Intézményünk a kezdetektől fogva maga mögött tudhatta a szülők támogatását. A felajánlott segítséget (az iskola szépítése, előadások tartása, kirándulások szervezése) az elismerten hatékonyan tevékenykedő szülői munkaközösség koordinálta.

Iskolánk sporttörténetének jelentős állomása volt 1975. december 7. Ekkor avatták fel a 30×16 m-es tornatermet a VI. Rába Kupa országos versenyével, amelyen a magyar tornasport legkiválóbb versenyzői (Egervári Márta, Magyar Zoltán) és edzői vettek részt.

A japán női és férfi tornászválogatott látogatása tovább erősítette a tornasport népszerűségét, hatalmas motiváló erőt jelentett a Röck Samu által irányított tornász palántáknak és a testnevelés tagozatos diákoknak.

Természetesen a torna mellett a kézilabda, az atlétika és egyéb sportágak utánpótlás nevelésében is kiemelkedő szerepe volt iskolánknak a Rába ETO szakmai és anyagi támogatásával.

1977. március 26. a másik mérföldkő, amikor uszodánk ünnepélyes átadására került sor. Néhány év elteltével a „mórás” tornászok mellett a „mórás” úszók sikereire is büszke lehetett az iskola apraja-nagyja.

A testnevelésórákon egyre nagyobb szerepet kapott az úszásoktatás, hamarosan pedig minden gyermek legalább heti egy alkalommal részt vett úszásórákon.

A sportsikerek csúcsának tekinthető a Győrben megrendezett XIII. nyári úttörő olimpia (1977), amelyen 100 versenyzőnk 72 érmet szerzett.

Büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy iskolánk egykori diákjai közül többen a magyar sport

kiváló képviselői lettek. A „Mórások voltak…” sportemlékfal létrehozásával személyüket példaként állítjuk a mai ifjúság elé.

A sikerek eléréséhez szükség volt az áldozatkész szülői hozzáállásra, az edzők kiváló szakmai munkájára és a sportegyesületek anyagi támogatására.

1987. szeptemberétől első évfolyamon a rajz, ötödik évfolyamon pedig a matematika tagozatos osztályokban indult meg a tehetségek gondozása, mely rendszer hamar népszerűvé vált a szülők körében.

A rendszerváltást követően az orosz nyelv kötelező oktatásának eltörlésével fokozatosan megkezdődött az angol és a német nyelv oktatása is, kezdetben az általános iskola 1-2. osztályaiban szakköri keretek között.

Az 1996. évi közoktatási törvény előírásainak megfelelően, az iskola egyéni profiljához igazodó helyi pedagógiai program tartalmazta a jól bevált testnevelés, rajz és matematika speciális képzés mellett az alsó tagozaton megkezdődő nyelvoktatást is.

A rendszerváltás az ifjúsági mozgalom jövőjét is befolyásolta. Az útkeresés évei után 1991-ben kezdte meg munkáját az iskolai Diákönkormányzat, amely szabadidős programjaival a mórás hagyományokat folytja. Fontos feladatának tartja még a természet megszerettetését és az egészséges életmódra nevelést.


Iskolánk hírei:

 

“DÖK-ös TÖKÖK”

Október 26-án, az őszi szünet előtti utolsó napon iskolánk DÖK vezetője, Aggné Magyar Csilla tanárnő “DÖK-ÖS TÖKÖK” versenyt hirdetett. Ötletesebbnél ötletesebb kompozíciókat készítettek diákjaink, amit az iskola aulájában állítottak ki. A zsűri igen nehéz helyzetben volt, hiszen rendkívül kreatív ötletekkel ...
Bővebben

Móra 7 próba

A Győri Szolgáltatási SZC Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolája és Szakgimnáziuma tornatermét óvodás gyermekek vették birtokba október 26-án. MÓRA 7 PRÓBA elnevezéssel újszerű sportrendezvényen vettek részt az iskolába készülő óvodások. A hagyományteremtő céllal megszervezett délelőttre a Szivárvány, a Vuk, az ...
Bővebben

Móra-iskola ’56-os megemlékezés

Október 19-én az 56-os forradalom emlékműsorára került sor iskolánkban. Aulánkat már a hét elején feldíszítettük. Paravánokat helyeztünk el, rajtuk az 56-os eseményeket megörökítő filmek képeivel, tartalmával. Reggel 9-kor az 1-6 osztályosainknak  végzős diákjaink elevenítették fel a történelmi napok eseményeit. Őket ...
Bővebben

Papírgyűjtés – Móra

Iskolánkban már hagyomány, hogy évente kétszer papírgyűjtést rendezünk. Ez mindig nagy népszerűségnek örvend a diákok körében, hiszen a befolyt pénz egy részét a DÖK kapja meg, másik része pedig a gyűjtés arányában az osztályok között kerül szétosztásra. Már szeptember óta ...
Bővebben

Móra – Hangverseny

Lenyűgöző hangversenyt adott aulánkban Rákász Gergely győri orgonaművész. Diákjaink átszellemülve hallgatták játékát, az érdekes sztorikkal fűszerezett történeteket a zeneszerzőkről. Külön érdekes volt, hogy a zenét nem csak “hallhatóvá”, hanem “láthatóvá” is tette számunkra. A kivetítőn futó, Papp Norbert grafikái közelebb ...
Bővebben

Móra iskola – Tanárok éjszakája

Lajkó Gáborné szaktanárunk a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum felkérésére a Tanárok Éjszakáján október 5-én egy 30 perces beszámolót tartott a tavalyi 11. évfolyamos kiadványszerkesztő osztály kiállításlátogatásához kapcsolódó feladatokról. Felidézett néhány részletet a tanulók élménybeszámolóiból. Bemutatta a kiállítás műtárgyaihoz ...
Bővebben

Jótékonysági kerékpártúra – Móra iskola

Pénteken, szeptember 28-án lelkesen gyülekeztek szakgimnáziumi tanulóink a városháza előtt, hogy részt vegyenek Kara Ákos fővédnöksége alatt szervezett jótékonysági kerékpártúrán. Kitűnő rendőri biztosítással Németh Zsolt testnevelő kollégánk kíséretében érkeztek meg Táplánypusztára a Szociális Központba. Az ott lakók kedves műsorral fogadták ...
Bővebben

Móra-iskola/Erdei iskola

2018. szeptember 25-26-án két felejthetetlen napot töltött iskolánk 6. a osztálya Dunaszigeten egy ökoparkban. A program keretén belül részt vettünk gyalog-, kerékpár és kenutúrán is. A remek szervezésnek és programoknak köszönhetően rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza ...
Bővebben

EUROSKILLS – Móra

2018. szeptember 26-28-án rendezték meg Budapesten az Euroskills-t,   vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnokságát, a szakmák és a legújabb  európai fejlesztések bemutatóját. Az Iparkamara szervezésében autóbuszokkal utaztak fel diákjaink a BNV területén tartott rendezvényre, ahol a pályaválasztás előtt álló fiatalok a ...
Bővebben

Móra-iskola DÖK nap

Iskolánk minden évben tagozatonként rendezi meg az őszi DÖK napot. 2018. szeptember 26-án a szakgimnázium osztályok vonatoztak el Zircre. A gyönyörű őszi napsütésben kellemes sétát tettünk az Arborétumban, utána pedig  Természettudományi Múzeumot néztük meg. Diákjaink érdeklődve járták végig a kiállítást, ...
Bővebben

Tagintézményeink:

 

Keresés: