Győri Szolgáltatási SZC Móra Ferenc Általános Iskolája és Szakgimnáziuma

 

Intézményünk 1973 szeptemberében nyitotta meg kapuit Győr első lakótelepén, Adyvárosban.  A 30 000 lakosú városrész 24 tantermes általános iskolája Győr legnagyobb és legmodernebb oktatási intézménye volt, melynek tervezésekor Rosta János építész a hazai és nemzetközi iskolaépítési tapasztalatokat tanulmányozva, a pedagógiai igényeket, a célszerűséget és a harmóniát szem előtt tartva olyan létesítményt tervezett, amelyre ma is rácsodálkoznak a hozzánk látogató vendégek.

Büszkén mutatjuk a hozzánk látogatóknak karzatos tornatermünket, a 25 méteres feszített víztükrű uszodánkat, a több mint 20 000 kötetes könyvtárunkat, az iskolai rendezvényeknek, kulturális programoknak helyet adó aulánkat, melynek ékköve a Kovács Margit Kossuth-díjas művész, Győr díszpolgára által készített, városunk történetét bemutató 10 képből álló kerámiarelief.

Iskolánk névadója Móra Ferenc lett, akinek életműve időt állóan példa értékű gyermeknek, felnőttnek egyaránt. A Móra Ferenc Általános Iskolában 860 diák oktatását-nevelését 40 pedagógus kezdte meg 1973. szeptember 4-én. A diákok létszáma 3 év alatt 1725 főre emelkedett. A gyermekek tartósan magas létszáma miatt az elhelyezési gondokat egészen egyedi megoldásokkal sikerült megoldani: függönnyel kettéoszthatóvá kellett tenni a könyvtárat, az ebédlőben két osztály tanult délelőtt, 8 tanulócsoportot autóbusz szállított a város 4 iskolájába, 135 menzás a közeli Ady-iskolába járt ebédelni. Nagy terhet vett le az iskolavezetés válláról a „Kék Iskola” megnyitása 1976-ban, mivel közel 500 kisdiák ott folytathatta a tanulmányait.

Iskolánk pedagógusai a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy a mennyiségi igények mellett a minőségi oktatás követelményeinek is megfeleljenek. A mórás pedagógusok kiemelt feladatuknak tartották és tartják ma is az ifjúság egészséges életmódra nevelését, figyeltek és ma is figyelnek a szabadidő tartalmas eltöltése megszervezésére.

Különleges eseménynek számított a neves írókkal, költőkkel, hazai és külföldi sportolókkal való találkozás. A szakmai igényesség kezdetektől fogva mozgató rugója volt a „mórás” szemléletnek.

Testnevelés, rajz és matematika tagozat indult a tehetséggondozás jegyében, amelyeket a kezdetektől kiegészítenek a színvonalasan működő szakkörök, érdeklődési körök (pl. néptánc, képzőművészet, irodalmi színpad, „Beszélni nehéz” kör, fafaragó kör, énekkar, sportkörök stb.).

Intézményünk a kezdetektől fogva maga mögött tudhatta a szülők támogatását. A felajánlott segítséget (az iskola szépítése, előadások tartása, kirándulások szervezése) az elismerten hatékonyan tevékenykedő szülői munkaközösség koordinálta.

Iskolánk sporttörténetének jelentős állomása volt 1975. december 7. Ekkor avatták fel a 30×16 m-es tornatermet a VI. Rába Kupa országos versenyével, amelyen a magyar tornasport legkiválóbb versenyzői (Egervári Márta, Magyar Zoltán) és edzői vettek részt.

A japán női és férfi tornászválogatott látogatása tovább erősítette a tornasport népszerűségét, hatalmas motiváló erőt jelentett a Röck Samu által irányított tornász palántáknak és a testnevelés tagozatos diákoknak.

Természetesen a torna mellett a kézilabda, az atlétika és egyéb sportágak utánpótlás nevelésében is kiemelkedő szerepe volt iskolánknak a Rába ETO szakmai és anyagi támogatásával.

1977. március 26. a másik mérföldkő, amikor uszodánk ünnepélyes átadására került sor. Néhány év elteltével a „mórás” tornászok mellett a „mórás” úszók sikereire is büszke lehetett az iskola apraja-nagyja.

A testnevelésórákon egyre nagyobb szerepet kapott az úszásoktatás, hamarosan pedig minden gyermek legalább heti egy alkalommal részt vett úszásórákon.

A sportsikerek csúcsának tekinthető a Győrben megrendezett XIII. nyári úttörő olimpia (1977), amelyen 100 versenyzőnk 72 érmet szerzett.

Büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy iskolánk egykori diákjai közül többen a magyar sport

kiváló képviselői lettek. A „Mórások voltak…” sportemlékfal létrehozásával személyüket példaként állítjuk a mai ifjúság elé.

A sikerek eléréséhez szükség volt az áldozatkész szülői hozzáállásra, az edzők kiváló szakmai munkájára és a sportegyesületek anyagi támogatására.

1987. szeptemberétől első évfolyamon a rajz, ötödik évfolyamon pedig a matematika tagozatos osztályokban indult meg a tehetségek gondozása, mely rendszer hamar népszerűvé vált a szülők körében.

A rendszerváltást követően az orosz nyelv kötelező oktatásának eltörlésével fokozatosan megkezdődött az angol és a német nyelv oktatása is, kezdetben az általános iskola 1-2. osztályaiban szakköri keretek között.

Az 1996. évi közoktatási törvény előírásainak megfelelően, az iskola egyéni profiljához igazodó helyi pedagógiai program tartalmazta a jól bevált testnevelés, rajz és matematika speciális képzés mellett az alsó tagozaton megkezdődő nyelvoktatást is.

A rendszerváltás az ifjúsági mozgalom jövőjét is befolyásolta. Az útkeresés évei után 1991-ben kezdte meg munkáját az iskolai Diákönkormányzat, amely szabadidős programjaival a mórás hagyományokat folytja. Fontos feladatának tartja még a természet megszerettetését és az egészséges életmódra nevelést.


Iskolánk hírei:

 

Móra – Szalagavató

Intézményünkben január 11.-én 17 órakor tartottuk szalagavató ünnepségünket, melyen két végzős osztály (12. A sportosztály és 12. B kiadványszerkesztő) diákjai, tanáraik, szüleik és közeli hozzátartozóik vettek részt. A tagintézményvezető-asszony, Csengeri Mária köszöntő beszéde után a diákok nyitótáncot adtak elő, felkészítő ...
Bővebben

Karácsonyi parti – Móra

December 15.-én megrendezésre került a karácsonyi party,amit az iskola Diák Önkormányzata szervezett! Az osztályok az aulában alkalomhoz illően díszítették fel  asztalukat és finom karácsonyi süteményekkel lepték meg egymást. A  programot karaoke, filmfelismerés, angol-német kvíz és versírás színesítette. A legnagyobb sikernek ...
Bővebben

Móra-iskola – Mikulás kupa

A Mikulás Kupán, amely a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége utánpótlás versenye, kiválóan szerepelt iskolánk 1-2. osztályos csapata. A sor- és váltóversenyen nagy akarattal, sportszerűen küzdöttek iskolánk versenyzői. Érmet és apró ajándékokat kaptak a résztvevő gyermekek ...
Bővebben

Móra-iskola – Mobilis látogatás

Iskolánk osztályai sorra látogatnak el a Mobilis új digitális élményközpontjába. A Mobility interaktív kiállításán a jövő technológiáit próbálhatják ki a tanulók ...
Bővebben

Olimpiatörténeti vetélkedő – Móra

A Győri Szolgáltatási SZC Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolája és Szakgimnáziuma idén 8. alkalommal rendezte meg a Városi OlimpiatörténetiVetélkedőt. A felsős tanulókból álló három fős csapatok az ókori és az újkori olimpiákkal kapcsolatos feladatokban mérték össze tudásukat. Első helyen a Gyárvárosi Általános Iskola csapata végzett ...
Bővebben

Sportcsillagok a Mórában

A Győri Szolgáltatási SZC Móra Ferenc Sportiskolája és Szakgimnáziumában tartott előadást az egészségtudatos életmódról és annak kialakításáról Görbicz Anita többszörös BL-győztes válogatott kézilabdázó és Vincze Ottó válogatott labdarúgó. A tanulókkal megosztották tapasztalataikat, melyeket a sport területén szereztek. Nemcsak a testedzés ...
Bővebben

Móra – Kampányfilm és Nyílt nap beszámoló videók

1. Elkészült a Móra új kampányfilmje https://drive.google.com/open?id=1S9PikoHrrK8-oEeTSGC01bHGDekzReZV 2. Iskolánk Nyílt Napjáról a Kisalföld online és az Oxygen Media is beszámolt. Bemutatkozott a Móra szakgimnáziuma Nyílt nap a továbbtanulás előtt állóknak ...
Bővebben

Móra – Mesterfokú tornászbajnokság

Mesterfokú Tornászbajnokság Győr Iskolánk tanulói eredményesen szerepeltek a 2018.november 17-én Győrben megrendezésre kerülő Mesterfokú Tornászbajnokságon. Eredményeik: Női szuperbajnokság csapat 7. helyezés   Algács Kornélia, Bársony Bertilla Kadett bajnokság összetett 7. helyezés      Horváth Milán Serdülő kezdő összetett 4. helyezés           Szűcs Erik Serdülő ...
Bővebben

Móra – Nyilt napi rendezvények

Bemutatkozott a Móra szakgimnáziuma Nagy érdeklődés kísérte a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolája és Szakgimnáziuma nyílt napját, melyen a Nyomdaipar és a Sport ágazat szakképzéseinek rejtelmeibe tekinthettek be az érdeklődők. Délelőtt a szülőkkel és a kíváncsi ...
Bővebben

Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Verseny

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolája és Szakgimnáziuma  az ELTE SEK BTC Savaria Magyar Irodalomtudományi Tanszéke támogatásával 27. alkalommal hirdeti meg  a    MÓRA FERENC NOVELLAELEMZŐ ÉS FOGALMAZÁSI VERSENYT   a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, ...
Bővebben

Tagintézményeink:

 

Keresés: