PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP A BAROSSBAN

2018. április 13-án pénteken tartottuk iskolánkban a Pályaorientációs napot. Célunk a nálunk tanuló diákok önismeretének erősítése, a szakmán belüli munkakörök ismertetése, a továbbtanulási lehetőségek feltárása és a meghívott 7-8. osztályos általános iskolás tanulókkal megismertetni az intézményünket és képzéseinket.

A 9-10-11. évfolyamon minden osztály szakmai versenyen vett részt, a közgazdaság ágazatban a dr. Gede László és a Csaba József Emlékversenyen, az ügyvitel ágazatban a dr. Horváth Györgyné emlékversenyen.

Változatos előadásokat és programokat ajánlottunk a tanulóknak, pl. „Baross fejtörő” néven pénzzel kapcsolatos játékos történelmi és gazdasági feladatokat. A tudáson kívül néha a szerencsére is szükség volt. UV-pénzvizsgáló lámpa alatt ellenőrizhették a diákok a biztonsági jeleket az új 1000 forintoson.

Kovács Mária a NAV képviseletében „Tudatos adózó” interaktív játékot játszott a 9. A osztállyal. A 9. D és 10. D üzleti kommunikációs nyelvi órán vettek részt. Szituációs játékokkal angolul illetve németül tanultak új, az üzleti életben hasznos kifejezéseket. A számítógéptermekben „Az Élet játék” és „Csúcsmeló” interaktív játékokon keresztül a munka világába csöppenhettek a tanulók, látták, hogy jobb fizetés eléréséhez magasabb iskolázottságra, illetve egészségre van szükség. A számítógép segítségével tervezhettek, alakíthattak ki egyensúlyt a munka és a szabadidő között. Ugyanitt a „Gyümölcs piac” játékkal átélhették a tőzsde hangulatát.

A Junior Achievement Magyarország Alapítvány előadásán Péntek Erika vállalkozó, a Pom - Pom natúr kozmetika alapítója beszélt a cégéről. Ezt követően minden tanuló csoportfoglalkozáson vett részt, ahol jobbnál jobb ötleteket, saját vállalkozástervezeteket vetettek papírra.

A végzősök önismereti tesztet töltöttek ki, majd kisfilmeken keresztül az ágazatukhoz kapcsolódó munkakörökkel ismerkedhettek meg. Az ügyvitel ágazat továbbtanulási lehetőségeit vázolták fel a Széchenyi Egyetem munkatársai a turizmus tanszékről. Szakemberhiány van ezen a területen, szívesen fogadják a nálunk érettségizett, illetve OKJ-s ügyviteli titkár és irodai titkár végzettségű diákjainkat. A Széchenyi Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karáról az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és a társadalombiztosítási szakokról hallgathattak a végzősök informatív, jó hangulatú előadást. Hasznos információk hangzottak el, pl. milyen tárgyakat tanulnak az egyetemen, milyen állásokat lehet betölteni ezekkel a végzettségekkel. Kiemelték a gyakorlatias oktatási formákat és a családias környezetet. Jelezték, jó kezdőfizetéssel a versenyszférában és az államigazgatásban is jól lehet elhelyezkedni. Dr. Kiss Károly Miklós a "Hálózatok a gazdaságban, hálózatkutatás a közgazdaságtanban" című eszmefuttatásával rávilágított a közgazdaságtan másik dimenziójára. Varga István a „Job or Work” előadásával gyakorlati tanácsokat adott a végzős diákoknak, az első munkahely személyiségformáló hatását emelte ki, és életpálya tudatos építésére hívta fel a figyelmet.

A 12. évfolyamon ezen kívül Horváth Linda szakmai igazgatóhelyettes asszony tartott tájékoztatót a nálunk ötödéven szerezhető piacképes és keresett szakmákról. A szakmai tájékoztató után felhívta a figyelmet az érzelmi intelligencia fejlesztésének fontosságára, azért, hogy együtt tudjunk dolgozni emberekkel és sikeres életpályát fussunk be.

A tanulók tartalmasan, felszabadult hangulatban töltötték a pályaorientációs napot. Ez az alkalom lehetővé tette, hogy mélyebben megismerjék önmagukat, valamint átlássák a jövőépítés szempontjából a közgazdaság és ügyvitel ágazat nyújtotta lehetőségeket.

 

Tagintézményeink:

 

Keresés: