Tájra fel! 2017

A NYME Apáczai Csere János Kara negyedik alkalommal hirdette meg a Tájra Fel! honismereti versenyét. A Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma most is és az előző években is regisztrált a versenyre és sikerült mindig a döntőbe bejutnunk. Legjobb helyezésünk a megyei 2. helyezés 2014-ben, tavaly 3. helyezést értünk el.

A verseny keretében kerékpáros túrák segítségével fedezzük fel a megye és most már a Felvidék természeti és épített értékeit. Keressük a megyerikumokat, tanösvényeket, tájvédelmi körzeteket, nemzeti parkokat. Az élményekből dokumentációt készítünk, ahol képekkel illusztrálva mutatjuk be az általunk felfedezett-megtekintett látnivalókat, rövid leírással kiegészítjük.

Az idei tanévben nagy örömömre két csapatot is sikerült regisztrálni: az egyik a 11.i osztályból 7 fő (ők már harmadik éve vesznek részt a versenyen) és a 9.i osztályból 15 fő.

 

A 11.i csapata két kerékpártúrán vett részt

2017. május 9-én Rajka – Vajka – Bős – Vámosszabadi – Győr (megtett táv 85 km) – 3 fő

Megtekintettük a Bősi víztározót, az új Duna ággal elzárt három felvidéki települést és környékét, ami a Duna-menti Tájvédelmi Körzet része, ahol a Dunai szigetrendszer növény és állatvilága egyedülálló.

2017. május 29-én Fertőszentmiklós – Sarród – Fertő-tó – Pomogy (Ausztria) – Tőzeggyármajor – Király-tó – Kapuvár (megtett táv  74 km) –13 fő

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén meglátogattunk több tanösvényt (Sziki Őszirózsa, Hany Istók),  megcsodáltuk a Fertő-tó gazdag madár különlegességeit, szürkemarha-rackanyáj szabadon legelésző csordáit és Hany Istók lápi világát. Kijutottunk Ausztriába és az Mosontarcsai (Andaui) hídhoz.

 

A 9.i csapata egy kerékpártúrán vett résztó

2017. május17-én Mosonmagyaróvár – Halászi – Lipót – Hédervár – Ásványráró – Dunaszeg – Győr (megtett táv 68 km)

A Szigetközi Tájvédelmi Körzetben barangoltunk és bemerészkedtünk a Duna szigetvilágába.

Számos különleges látnivalót is megtekintettünk: Óvári Várat, Hédervári Árpádfát, Lipóti gesztenyesort, Dunaszegi Morotva-tavat.

A túrák alkalmával vonattal közelítettük meg a kiindulási helyeket, illtve vonattal érkeztünk vissza. Kiépített kerékpárutakat, töltéseket használtunk. Reméljük most is sikerül a döntőbe jutnunk!

 

 

 

Tagintézményeink:

 

Keresés: